Varia-articole

Papiloame virale

Papilomul este o mica excrescenta tisulara ce atarna de piele. Papiloamele au origine virala, fiind cauzate de virusul HPV (Virusul papiloma uman). Acestea se afla in mod obisnuit pe gat, piept, spate, axile, submamar sau inghinal. Aparitia lor este de mici traumatisme de tipul lantisor, colier sau guler.Papiloamele cutanate nu produc dureri, de regula sunt asimptomatice. Ele se pot  irita prin frecarea cu haine sau bijuterii. Se pot rupe si pot sangera, caz in care nu este cazul de ingrijorare.

Papiloamele lasate pe loc nerezolvate se pot inmulti. Greutatea corporala crescuta si purtarea unui lantisor la gat pot favoritza inmultirea papiloamelor.

Ele sunt diferite de negii genitali. Papiloamele pot aparea si in zona inghinala, ceea ce poate preta la confuzii. Deseori insa papiloamele apar la baza coapsei, sub scrot, intre organele genitale si coapsa sau la nivelul perineului (zona dintre anus si vulva sau scrot). Mai precis, este cvasiimposibil sa fie papiloame la nivelul glandului sau al vulvei; daca sunt, mai degraba este vorba despre negii genitali (vegetatii veneriene, condiloame acuminate)

Cea mai simpla si mai eficienta metoda este electrocauterizarea papiloamelor. Interventia de inlaturare a papiloamelor dureaza cateva minute, si se efectueaza sub anestezie locala. Desigur, se efectueaza doar in cabinetul medicului dermatolog.

Dr Dinca Jean foloseste  o tehnica  de electrocauterizare a papiloamelor ce nu lasa cicatrici.

Electrocauterizarea papiloamelor

-procedura se efectueaza cu ajutorul unui aparat care se numeste electrocauter. Actualmente este cel mai bun tratament pentru ca lasa semne minine  iar papiloamele  se refac mai rar comparativ cu alte metode (cum ar fi laserul).

-intr-o sedinta se poat cauteriza de la 2-3 papiloame pana la 40-50 de papiloame.

-se utilizeaza anestezie locala cu xilina sau alte si anestezice speciale pentru persoanele alergice la xilina.

-nu doare; pacientul simte cum se lucreaza, sensibilitatea tactila persista (doar sensibilitatea dureroasa este abolita)

-pot exista mici sangerari (fiecare papilom este hranit de un vas de sange, mai mic sau mai mare, dupa dimensiunile papilomului) – sangerarea poate fi mai ridicata in caz de consum de aspirina sau medicamente anticoagulante.

-dupa interventie se poate utiliza pudra cu antibiotic pentru a evita o suprainfectie

Cabinet medical dermatologie, venerologie, alergologie cutanata (consultatii boli piele, venerice, mucoase – inclusiv hemoroizi, boli ale parului si unghiilor).

Adresa: Ramnicu Valcea, Str Regina Maria, Nr 9, Bl C2, Sc B, Ap 3. Tel: 0723643206

Share This :