Cancer de piele, melanom, nev, alunita, veruca, papilom, termeni pe care ii auzim din ce in ce mai des dar despre care nu stim prea multe si care ne pot atinge pe fiecare.
Cancerele pielii apar de obicei in urma expunerii indelungate la soare adaugata unui teren genetic favorizant. Dintre acestea cele mai frecvente sunt epiteliomul bazocelular, melanomul si epiteliomul spinocelular. Toate tind sa apara mai frecvent la persoanele de fototip I si II, adica persoane blonde, roscate cu pielea deschisa la culoare si ochi albastri sau verzi.
Ce trebuie sa ne ingrijoreze?
- Formatiune preexistenta care si-a modificat forma, culoarea sau dimensiunile, in special cand este vorba de o leziune pigmentara (neagra sau brun inchis), aflata oriunde pe suprafata corpului, plana sau elevata
- Formatiune nou aparuta, pigmentara, in general plana
- Leziune cu evolutie indelungata, progresiva, de culoarea pielii sau brun negricioasa, ulcerata sau nu, localizata in general pe zonele expuse la soare. Oricare dintre acestea pot fi o forma de cancer de piele sau doar o leziune benigna comuna, respectiv nev nevocelular congenital sau dobandit (proliferare benigna de melanocite), veruca sau papilom (leziuni de etiologie virala-HPV).
Ele pot fi diferentiate doar de medicul dermatolog, pe baza aspectelor clinice care din pacate in unele cazuri nu sunt suficiente pentru un diagnostic de certitudine. Acesta se stabileste in urma examenului histopatologic ce impune efectuare unei biopsii cutanate. Puntea de legatura intre examinarea clinica si examenul histopatologic este reprezentata de DERMATOSCOPIE (microscopie cu epiluminescenta) care permite examinarea pielii la o magnitudine de 10X si inlaturarea reflexiei cutanate prin folosirea unui dispozitiv cu lumina polarizata.
Utilitatea majora a DERMATOSCOPIEI este reprezentata de diagnosticul precoce al MELANOMULUI, cea mai agresiva forma de cancer cutanat cu un prognostic foarte prost in stadiile avansate dar cu evolutie excelenta daca este depistat in faza incipenta.
Utilitatea DERMATOSCOPIEI este dovedita si in cazul formatiunilor suspecte (nevi atipici), in care se impune o urmarire periodica, in special daca este vorba de leziuni multiple sau localizate in zone in care excizia ar realiza un deficit estetic.
Cabinet medical dermatologie, venerologie, alergologie cutanata (consultatii boli piele, venerice, mucoase – inclusiv hemoroizi, boli ale parului si unghiilor).
Adresa: Ramnicu Valcea, Str Regina Maria, Nr 9, Bl C2, Sc B, Ap 3. Tel: 0723643206